Een echte klassieke delicatesse in Italië is de welbekende cannoli. Op onze menukaart vind je de cannoli op verschillende manieren terug. Lees in deze blog meer over de oorsprong van cannoli en waarom deze lekkernij bij veel mensen zo geliefd is.

Eén van de bekendste gerechten uit Sicilië
Cannoli is een Italiaans gerold koekje die zijn oorsprong vindt op het eiland Sicilië. De naam “cannoli” is afgeleid van het Italiaanse woord “cannolo”, wat letterlijk “klein buisje” betekent. Dit verwijst naar de karakteristieke cilindervorm van de knapperige korst waarin de zoete vulling wordt gedaan.

Dit maakt cannoli zo lekker
Een cannolo (meervoud cannoli) is dus een gerecht uit de Siciliaans keuken die bestaat uit een gefrituurde deegbuis. Deze deegbuis wordt traditioneel gevuld met romige ricotta. Het deeg is dun en krokant, terwijl de vulling romig en lichtzoet is. Deze perfecte balans van texturen maakt cannoli tot een van de meest geliefde desserts in de Italiaanse keuken. Cannoli is zelfs officieel erkend en opgenomen in de lijst van traditionele Italiaanse voedingsproducten.

Eenvoud in de Italiaanse keuken
Net zoals de meeste gerechten in de Italiaanse keuken, bestaat cannoli maar uit enkele ingrediënten. De buitenkant is een dunne, knappere korst die wordt gemaakt van een deeg met bloem, suiker en een scheutje azijn. Het deeg wordt dun uitgerold en vervolgens in olie frituurt totdat het een prachtige goudbruine kleur krijgt.

De traditionele vulling bestaat uit verse ricotta, gezoet met suiker en verrijkt met smaken zoals pistache, sinaasappelschil of stukjes chocolade. Bij De ProefTuin gebruiken we altijd verse ricotta en wordt de deegbuis vlak voor het serveren gevuld. Zo blijft de korst lekker knapperig!

Hoewel standaard een cannoli gevuld is met ricotta, mogen we bij De ProefTuin graag experimenteren door ricotta te mengen met andere pure ingrediënten, zoals pistache of citroenschillen. Het resultaat is een heerlijke romige crème met natuurlijke smaken. Dát in combinatie met de knapperige textuur maakt het de perfecte combinatie.

High tea met cannoli
Bij de ProefTuin geniet je van een uitgebreide high tea met verschillende hartelijk en zoete gerechten uit de Italiaanse keuken. Eén van de hapjes zijn mini-cannoli’s gevuld met een mousse van limocello. Vers en ambachtelijk bereid! Voor de zwangere dames bieden wij een alcoholvrij alternatief die zeker net zo lekker smaakt.

Italiaanse desserts bij De ProefTuin
Op de menukaart staan de lekkerste gerechten van Italië. Natuurlijk kan cannoli daar niet op ontbreken. Het gerecht heet ‘Dolce Siciliano’ en bestaat uit verse cannoli met pistache en kaneelijs. Het perfecte toetje voor de herfst!

> Bekijk hier de nieuwe menukaart
> Meer over onze high tea