Maak je regelmatig een wandeling? Ga in september ook eens naar de Veluwe, want de heide staat nu volop in bloei! Lees meer over wandelen op de Veluwe in onze blog.

De ProefTuin is gevestigd in het pittoreske plaatsje Hoenderloo, gemeente Apeldoorn. Het dorp ligt in het zuidelijke deel van de Veluwe dichtbij het National Park De Hoge Veluwe. Tegen het einde van de zomer geniet je op de Veluwe van de bloeiende heide. Wat ons betreft de mooiste tijd van het jaar! Graag vertellen we je meer over de heide op de Veluwe.

Wanneer staat de heide in bloei?

De Veluwe is het hele jaar door een aanrader voor een mooie wandeling, maar na de zomer is het extra de moeite waard. Vanaf ongeveer half augustus t/m half september staat namelijk de heide volop in bloei. De prachtige paarse heidevelden is een adembenemend natuurverschijnsel dat niet voor niets elk jaar duizenden natuurliefhebbers  aantrekt.  Vooral in de ochtend, wanneer de dauw nog op de planten ligt en de zon opkomt, is het landschap magisch.

De heide is meer dan alleen mooi

Wist je dat heide meer functies heeft dan alleen ‘mooi zijn’? De bloeiende heide is niet alleen een lust voor het oog, maar speelt ook een cruciale rol in het ecosysteem. De heide biedt voedsel en leefgebied aan talloze soorten insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ook is de heide een belangrijk gebied voor zeldzame vogelsoorten zoals de nachtzwaluw en de tapuit, die er broeden. Voor de echte natuurliefhebber is de heide daarom onmisbaar.

Wandelen en fietsen op de heide

Er zijn verschillende routes waar je uit kan kiezen voor een wandeling of fietstocht op de heide. In de buurt van De ProefTuin vind je de Asselsche heide. Deze wandeling loopt langs het Kroondomein Het Loo en je hebt hierbij zelfs kans wild tegen te komen! Rond de Asselsche Heide vind je mooie uitzichtpunten, ook wel observatieplaatsen genoemd. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de heide. Ook voor fietser is er een route van 32 kilometer waarbij je door verschillende bijzondere heidegebieden fiets. Werkelijk spectaculair!

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Eén van de bekendste en grootste nationale parken van Nederland is toch wel De Hoge Veluwe. Dit park bestaat voornamelijk uit struikhei en dophei, waarbij er ook een verschil zit in droge en natte hei. Je vindt er verschillende wandel- en fietspaden, waardoor je op meerdere manieren van dit bijzondere landschap kan genieten. De ingang van Nationaal Park (kant van Hoenderloo) ligt maar 1,5 km van De ProefTuin vandaan. Je kunt je wandeling dus al starten vanaf De ProefTuin!

Begin of eindig je wandeling bij De ProefTuin

Kortom, de heide in bloei op de Veluwe is een jaarlijks terugkerend natuurspektakel dat het bezoeken meer dan waard is. Misschien wil je de wandeling wel beginnen met een lekker kopje koffie of verse thee met een gebakje. De ProefTuin is vanaf 11.00 uur geopend. Natuurlijk ben je van harte welkom bij ons! Ook voor na de wandeling staan wij voor je klaar met een heerlijke lunch of een borrelhapje.

Wil je een wandelroute wat dichterbij De ProefTuin start? Loop dan eens het Klompenpad Plaggerstekerspadvan 12 km. Deze start vanaf De ProefTuin en brengt je over het boerenland van Hoenderloo.

> Reserveren bij De ProefTuin
> Meer info over Klompenpad Plaggerstekerspad