Wij zijn gek op Italiaanse kazen en daarom vind je deze ook in diverse gerechten terug.  Welke kazen dit zijn, lichten we graag in deze blog verder toe.

Nederlanders zijn échte kaasliefhebbers en mede daarom is de Italiaanse keuken hier zo populair. Italië is namelijk is rijk aan verschillende heerlijke kaassoorten. Over het algemeen zijn Italiaanse kazen best uitgesproken, waar je soms van moet houden. Toch is het bijna onmogelijk om een Italiaans gerecht te maken zonder dat daar kaas bij komt kijken. Graag vertellen we meer over welke Italiaanse kazen wij gebruiken in onze gerechten en meer over de kazen zelf.

> Bekijk ons lente menu


Gorgonzola

Een echte Italiaanse blauwschimmelkaas is de Gorgonzola. Deze is gemaakte van volle koemelk en komt uit het noorden van Italië. Het is zachte, boterachtige kaas en kan gebruikt worden voor verschillende gerechten, bijvoorbeeld op een kaasplankje, in een saus of op een pizza. Bij ons vind je de Gorgonzola in de saus voor de pappardelle con bavette. Dat geeft een lekkere intense smaak aan het gerecht.

Mozzarella

Eén van de bekendste Italiaanse kazen is toch wel de mozzarella. We kennen twee soorten: de oorspronkelijke Italiaanse mozzarella di bufala, gemaakt van buffelmelk en mozzarella, ook wel Fior di Latte genoemd, gemaakt van verse koemelk. Elk met een geheel eigen smaak en structuur. Beide mozzarella soorten gebruiken we; de Fior di Latte wanneer we het verwarmen en de buffelmozzarella als garnering op pizza’s of in salades.

Burrata

Een burrata lijkt van de buitenkant op mozzarella, maar is toch echt wat anders. Het verschil is dat een burrate van binnen gevuld is met extra room. Deze kaas is daardoor wat zachter, zowel de structuur als de smaak. Wij gebruiken burrata in verschillende gerechten, zoals in de lasagne, risotto en panzanella. Hierdoor worden de gerechten extra romig!

Ricotta

Wist je dat ricotta in principe eigenlijk geen Italiaans kaas is, maar een bijproduct ervan? Ricotta wordt namelijk gemaakt van de wei, de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat na het scheiden van de wrongel (beginstadium van kaas). Ricotta wordt gemaakt van koeien- of schapenmelk en bevat een laag zout- en vetgehalte. Wij gebruiken o.a. de ricotta als vulling voor de tortellini verde, in de calzone bianca Vegetariana en vers bij de groente lente salade met een vleugje citroen.

Mascarpone

De mascarpone ken je waarschijnlijk als één van de belangrijkste gerechten van tiramisu. Ook op onze kaart vind je de traditionele tiramisu. Mascarpone is een Italiaanse roomkaas en is een soort dikke, romige smeerkaas. Deze kaas is niet heel uitgesproken en dat maakt het super veelzijdig.

Parmezaan

De naam zegt het al, Parmezaanse kaas komt oorspronkelijk uit de omgeving van Parma. Het is een harde kaas die vaak gebruikt wordt in pasta en pizza. De naam Parmezaan omvat meerdere kazen, want je mag een kaas zo noemen als het uit de Italiaanse streek Parma komt. De Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee echte originele parmezanen. Die laatste is vaak langer gerijpt en daardoor intenser van smaak.

Provolone

De Provolone is een echte ‘kneedkaas’ gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. In het Italiaanse noem je ‘geknede kaas’ ook wel ‘formaggi a pasta filata’. De Provolone is er in allemaal verschillende vorme, zoals rond, peervorming en worstvormig. Deze kaas vind je terug in onze pizza ‘Quatro Formaggi’.

Je ziet het al, met een Italiaanse keuken gebruik je al snel een heel scala aan Italiaanse kazen. Het geeft een gerecht vaak net even dat extra en het is natuurlijk gewoon heel erg lekker! Niet zo fan van kaas? We hebben ook genoeg gerechten zonder kaas of we kunnen er rekening mee houden bij de bereiding. Wil je meer weten over Italiaanse kazen? Op locatie vertellen we je er graag meer over!

> Reserveren bij De ProefTuin

High tea bij De ProefTuin