De feestdagen komen eraan, een uitstekend moment om je uit te sloven in de keuken. Een hoogtepunt is toch vaak het dessert. Bij De Proeftuin serveren we de lekkerste Italiaanse nagerechten, maar er is duidelijk een grote favoriet: de tiramisu.

> Bekijk hier ons assortiment aan toetjes

Hoewel je in ons restaurant al kan smullen van de welbekende tiramisu, willen we je helpen om thuis ook dit typische Italiaanse dessert te maken. In de blog leggen we uit wat tiramisu precies is en hoe je de lekkerste versie zelf kan maken volgens het recept van De Proeftuin.

Wat is tiramisu?

De meeste mensen zullen weten dat de tiramisu van oorsprong een Italiaans dessert is. Wist je ook dat de naam ‘trek mij omhoog’ betekent, wat je vrij kan vertalen naar ‘maak mij blij’? Een tiramisu bestaat uit verschillende lagen. De smaak kenmerkt zich vooral door de combinatie van biscuit (lange vingers), cacao, mascarpone, ei en koffie met een scheutje alcohol. Het traditionele recept is met de Italiaans versterkte wijn Marsala. De Marsala kan eenvoudig vervangen worden door een likeur, sherry of andere versterkte wijn zoals Madeira.

Recept tiramisu

Er zijn verschillende variaties mogelijk, maar bij De Proeftuin maken we de tiramisu met amaretto. Graag leggen we stap voor stap uit hoe je deze versie zelf kan maken.

Stap 1
Klopt het eigeel met de poedersuiker op tot dat deze goed luchtig is. Voeg daarna de mascarpone toe.

Stap 2
Klopt het eiwit met poedersuiker op en meng deze met het mengstel van eigeel en mascarpone van stap 1. Hiermee maak je de basis; de schuit van de tiramisu. Het mooiste is om deze in een spuitzak te doen met een goede spuitmond.

Stap 3
Bij de traditionele tiramisu meng je de espresso met de amaretto. Hiervoor zet je de amaretto op het vuur tot dat het gaat roken. Vervolgens steken we de rook aan om de alcohol eruit te branden. Tot slot voegen we de espresso toe. Bij De Proeftuin zetten we de espresso met onze Lavazza koffie.

Stap 4
Gebruik het mengsel van de espresso met amaretto om de lange vingers in te dopen. Eventueel kun je het overgebleven mengsel nog inkoken met suiker, waardoor je een mooie stroperige saus krijgt. Leuk voor de garnering van het bord!

Stap 5
Nu is het tijd om de lagen van de tiramisu op te bouwen. Je start met een laag lange vingers. Daarna spuit je een laag mascarpone mengsel in dotjes op de lange vingers, mooi strak tegen elkaar. Herhaal deze stap of eindig met lange vingers. Maak de tiramisu af met cacaopoeder.

Oneindig variëren

Zoals gezegd zijn er meerdere variaties van de tiramisu mogelijk. Ook in Hoenderloo variëren we met het recept, hoewel we altijd ook de ‘traditionele’ tiramisu serveren. Je kan bijvoorbeeld een ander koekje gebruiken, zoals bokkenpootjes of Bastogne koekjes. De amaretto kan vervangen worden door Limoncello; een aanrader voor in de zomer! Op onze menukaart vind je nu een variant met pistache. Hierbij dippen we koekjes in kaneellikeur en draaien we een pistache crème door de mascarpone. Om je vingers bij af te likken!

Kom proeven!

Wil je onze verschillende tiramisu’s komen proeven of één van onze andere desserts? Wij zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Reserveer eenvoudig een tafel via onze website of bel voor een plekje naar 055 303 42 50.

Benodigdheden

  • 90 gram eigeel
  • 190 gram poedersuiker
  • 160 gram eiwit
  • 30 gram poedersuiker
  • 1 kg mascarpone
  • 100 ml amaretto
  • 200 ml espresso
  • Ongeveer 24 lange vingers
  • Cacao poeder

Recept dessert tiramisu