De meest mensen kennen het concept ‘high tea’ als een ‘aangeklede thee sessie’, maar wist je dat het oorspronkelijk een hele andere invulling heeft? Wij vertellen je er graag meer over in deze blog.

Sinds kort is het mogelijk om bij De ProefTuin te kiezen voor een high tea. Leuk als je wil bijkletsen met je vriendinnen onder het genot van verse thee en heerlijke kleine hapjes. Dit arrangement is ook geschikt voor een babyshower of om iemand eens lekker te verrassen.

> Meer over het high tea arrangement

De traditionele high tea

Het is algemeen bekend dat de oorsprong van de traditionele high tea in het Verenigd Koninkrijk ligt, maar ook in Ierland. Een high tea, of ook wel meat tea of tea genoemd, is een maaltijd die rond zes uur in de avond wordt genuttigd. Je eet hier gerechten zoals witte bonen in tomatensaus op wit brood, groenten, aardappels, kaas en af en toe wat vlees. Bij de lagere klasse in Engeland, met name in de industriële gebieden zoals Noord-Engeland en Zuid-Schotland, is de high tea juist een stevige avondmaaltijd. Nu gebruiken Engelsen het woord ‘tea’ vaak voor snacks en soms voor diner (avondeten). Wel iets anders zoals het wij het in Nederland kennen! High tea als een luxueus middagritueel wordt in Engeland een afternoon tea of cream genoemd.

High tea bij De ProefTuin in Hoenderloo

Afternoon tea = high tea

Wij noemen een afternoon thee dus hier een high tea. In de 19de eeuw was de afternoon tea een sociale gebeurtenis voor de hogere klassen en tegelijkertijd een overbrugging tussen twee maaltijden. In die tijd aten mensen namelijk twee maaltijden op een dag. Het is eigenlijk een ‘mini-maaltijd’ die normaal gesproken tussen 16.00 en 17.00 uur wordt gegeten. Een high tea is vaak een combinatie van verschillende theesoorten met daarbij geserveerd zoete en hartige gerechten. Het is gebruikelijk deze te presenteren op een étagère.

Een moment met elkaar

Goede thee en heerlijke hapjes is natuurlijk heel leuk, maar een high tea is ook juist een mooi moment om eens rustig bij te praten. Vroeger doste dames zich helemaal uit met prachtige jurken en bijzondere hoeden, waarbij ze werden voorgereden met een koets. Nu is het vooral een ontspannen moment, waarbij er natuurlijk nog steeds uitgepakt mag worden met een mooie outfit!

High tea bij De ProefTuin in Hoenderloo

Bij De ProefTuin is een high tea net even wat anders. De biologische theesoorten zijn van Essentialstea en van hoogwaardige kwaliteit. Probeer alle smaken, want je mag onbeperkt theedrinken. De verschillende hapjes zijn gebaseerd op de Italiaanse keuken; van kleine pizza’s tot truffels en van brownies tot Italiaanse belegde broodjes met vlees. Ook zijn er typische Italiaanse zoete lekkernijen, zoals cannoli en een framboos meringue taartje.  Je reserveert al vanaf 2 personen. Buon appetito!

> Reserveer hier

High tea bij De ProefTuin