Naast dat we gerechten serveren met de lekkerste ingrediënten, hebben we bij ProefTuin Hoenderloo ook een interessante wijnkaart. Graag vertellen we je meer over waar onze wijnen; waar ze vandaan komen en welke wijnen heerlijk smaken bij Italiaans eten.

In oktober hebben we een nieuwe menukaart geïntroduceerd met de lekkerste gerechten uit de Mediterrane keuken. Bereid met verse ingrediënten van hoge kwaliteit: precies zoals je van De ProefTuin gewend bent!

> Bekijk hier onze menukaart

Om optimaal te genieten van onze gerechten, heeft de sommelier een aantal wijn-spijscombinaties gemaakt. Een goede wijn maakt de culinaire beleving tenslotte compleet. In deze blog geven wij suggesties welke wijnen goed bij bepaalde gerechten passen. Natuurlijk geldt dat smaken verschillen, maar we nemen je graag mee welke wijnen onze eigen ProefTuin favorieten zijn.

Wijnhuis Tombacco en 47 Anno Domini

In ons restaurant in Hoenderloo voeren we wijnen van het Italiaanse wijnhuis Tombacco uit het bergachtige Roncade in de regio Veneto. Giovanni Battista begon in 1919 met het verbouwen van wijn. Het is uitgegroeid tot een echt familiebedrijf, waarbij al 3 generaties van vader op zoons is overgegaan. Sinds 2005 is er een nieuw wijnhuis toegevoegd, genaamd 47 Anno Domini. De wijnbouw vindt voornamelijk plaats in de kustvlakte. De wijngaarden groeien lands de weg waar 47 jaar na Christus de bouw van een van de belangrijkste Romeinse wegen werd voltooid, namelijk de Claudia Augusta. Het wijnhuis staat bekend om de hoge kwalitatieve wijnen. Eén van de redenen waarom wij met deze wijnhuizen samenwerken. Daarnaast bieden ze breed scala aan Italiaanse wijnen en werken ze samen met kleine en ambachtelijke boeren.

Houtoven pizza’s

De ProefTuin Hoenderloo staat inmiddels bekend om de traditionele houtoven pizza’s. Afhankelijk van welke pizza je kiest, zijn er een aantal wijnen uitermate geschikt voor om hierbij te drinken. Bij pizza’s waar de smaken van groenten, kaas en vis een hoofdrol spelen, passen de wijnen zoals de Fiano en de Pinot Grigio goed. Dit zijn frisse wijnen met tonen van exotisch fruit. Denk hierbij aan pizza’s zoals Sicilia, Caprese, Salmone, Tonno en Quattro Formaggi.

Bij pizza’s waarbij tomatensaus en kaas en/of vlees de hoofdingrediënten zijn, kun je het beste voor een rode wijn kiezen met weinig of zachte tannines. Soepele wijnen met zachte tannines zijn de Primitivo, Intrigo Negroamaro en de Merlot. Pizza’s zoals de Margherita, Salame Napoli, Prosciutto & funghi, Tartufo, Spianata picante e gorgonzola en Calabria passen hier goed bij.

Wijnen om mee te starten

Bij meerdere gangen is het aan te raden om niet gelijk te starten met een vollere wijn. Dit kan te dominant zijn en zo de smaken van latere gerechten overheersen. Een Prosecco is een goed voorbeeld om mee te starten. Mousserend en lekker fris! Deze past goed bij gerechten zoals de Calamari of de Croquetjes van Parmaham. Bij de welbekende Carpaccio is de kruidige Tombacco Rosato, een rosé wijn, of de Negroamaro erg lekker. De Negroamaro is ook aan te raden bij de Tortellini van wild.

De secondi piatti

Aangekomen bij de tweede gang is het tijd voor een eventueel wat vollere wijn. Onze Merlot laat zich uitstekend combineren bij de Risotto en de Cannelloni van bospaddenstoelen. De entrecote gaat hand in hand met de Raboso of de Azzura. Kenmerkend zijn de fijne aroma’s van rood fruit en de lange afdronk. Voor een echte culinaire ontdekking probeer eens onze gestoofde Iberico wangetjes, samen met de Aglianico. Een elegante en sappige wijn met aroma’s van kersen, pruimen en vanille.

Een zoete afloop

Om de avond compleet te maken raden we een heerlijke dessertwijn aan: de Recioto. Een mooie, intense rode granaatwijn. Heerlijk zoet! Deze wijn komt optimaal tot zijn recht bij dessert zoals de Panna cotta, Tiramisu of een typisch Italiaans kaasplankje.

Kom wijnen proeven

Vind je het lastig om te bepalen welke wijn bij een gerecht op onze menukaart past? Wij geven graag advies welke wijnen heerlijk smaken bij Italiaans eten. Reserveer een plekje in het restaurant door te bellen naar 055 – 30342 50 of ga naar onze website.